Mark Solms ve Gökçe Özkarar'ın önsözü ile "Beyin ve İç Dünya" Türkçe baskısı yayınlandı!

MARK SOLMS VE GÖKÇE ÖZKARAR'IN ÖNSÖZÜ İLE:

MARK SOLMS
Danca, Fince, Fransızca, Almanca, İbranice, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce ve İspanyolcaya da cevrilmiş olan Beyin ve İç Dünya'nın bu (bana soylendiğine gore) mükemmel cevirisini Turkiyeli okurlara sunmak benim icin buyuk bir zevk. Benim yazmış olduğum bir şeyi, anlayamadığım bir yazıyla tekrar basılmış bicimde gormenin verdiği cocuksu zevki anlatmak zor. Fakat bu seferki katmerli bir zevk. Turkiye'nin kalbimde ozel bir yeri var. Bu sadece manzaranın (bana anavatanım Guney Afrika'yı anımsatan) nefes kesen guzelliğine ve ulkenin (yine bana memleketimin insan ailesinin uzun tarih oncesinde işgal ettiği yeri anımsatan) kadim tarihinin derinliğine değil, bu topraklarda egemen olan kulturel hoşgoru ve "öteki"ne saygı atmosferine atfedilebilir. Bu atmosfer cok zor kazanılmıştır, ama kolaylıkla zedelenebilir. Turkiye'den başka hicbir yerde bunun değerinin bu kadar derinden ve ictenlikle takdir edildiğini gormedim. Ben birbirine tamamen zıt tutumların hukum surduğu bir ulkede ve benzer nitelikte bir tarihsel donemde buyudum ve eğitim gordum, ki bu tutumlar bugun hala buyuk olcude devam etmekte. Bunun sonuclarına da şahit oldum. Hayatımın baş uğraşı olan noropsikanalizin var olmasının ve yaşamaya devam etmesinin, bilimsel alanda buna eşdeğer yapıda bir hoşgoruye ve karşılıklı saygıya bağlı olduğu soylenebilir. Belki de noropsikanaliz (ve genel olarak afektif sinirbilim) bu nedenle son yıllarda Turkiye'de boylesine sağlam dostlar ve değerli taraftarlar bulmuştur – ki bunların cok ozel bir orneği, bu kitabı mumkun kıldığı icin kendisine minnettar olduğum latif Gokce Ozkarar'dır. Gokce'nin calışmama yonlendirdiği yeni Turkiyeli okurlardan isteğim, zihne dair oznel ve nesnel yaklaşımlar arasındaki bolunmeleri gidermek yonunde Oliver Turnbull'la birlikte gosterdiğimiz bu cabamızı, cağlar boyunca diğer bircok "oteki"ne gostermiş oldukları aynı tutumla karşılamalarıdır. Bu tutumu, zihnin hayatından daha comertce odullendirecek pek az konu vardır.
Mark Solms

Londra, Şubat 2013

GÖKÇE ÖZKARAR

ZİHİN VE BEDEN ilişkisi insanlık tarihi kadar eski ve halen gizemle dolu evrensel bir konudur. Zihin ve bedene sahip olan herkesi ilgilendirecek kadar da varoluşsal bir meraktır. Kimse tarafından sahiplenilemeyecek kadar bağımsız, ama herkesi sahiplenecek kadar da bağlayıcıdır. Bu sebeple bu kadim konu, bilimsel camiada tek bir mesleki disiplin tarafından kapsanamayacak olcude geniş, tum bilinen meslekleri ve otesini kapsayabilecek kadar da ulvi bir kollektif bilince aittir. Bu varoluşsal konuya kendimi bildim bileli duyduğum ilgi sayesinde, yaklaşık on yıl once katıldığım noropsikanaliz ailesinin benim icin anlamı derin. Bu aileye ulkemiz uzmanlarının da katılmasını sağlamak icin kurduğum İstanbul Noropsikanaliz Calışma Grubu bugun yaygın bir disiplinlerarası ağa ulaştı. Zihin-beden ilişkisinde butunluk felsefesini savunan İstanbul Noropsikanaliz Grubu, bu felsefeyi irdeleyen eğitimler, konferanslar ve sempozyumlar duzenlemekte, ulusal ve uluslararası ampirik araştırmalar yurutmekte, kongre sunumları ve yayınlar yapmakta. Grubun yıllık faaliyetleri Journal of Neuropsychoanalysis dergisinin uluslararası bulteninde yayınlanmakta (www.npsa-istanbul.com). Bu faaliyetlerin gelişiminde bircok değerli uzmanın emeği ve katkısı bulundu. Bu uzmanların başında, İstanbul Noropsikanalizi ve bu kitabın Turkceye cevrilmesini samimiyetle desteklemiş olan Mark Solms ve Oliver Turnbull'a, calışmalarıma en başından beri inancını eksik etmemiş olan değerli hocam, fikir annem Guler Fişek'e, ulkemizdeki ilk afektif sinirbilim araştırmasını keyifle beraber tamamladığımız Jaak Panksepp, Hanna Nita Scherler, Falih Koksal, Ferhat Jak İcoz ve Hatice Cetinkaya'ya, noropsikanaliz yolculuğunda ve bu kitabın yayımlanmasında bana yardımını eksik etmemiş olan Saffet Murat Tura'ya, kitabın cevirisini her zamanki ustalığıyla tamamlamış olan Hakan Atalay'a, noropsikanalize dair mutevazi cabalarımı yureklendirmiş Barış Korkmaz'a ve bize kapısını acmış olan Metis'e teşekkuru borc biliyorum. Afrika'nın (Solms'un şehri Cape Town'un) verdiği ilhamlarla kaleme alınan bu kitabın Turkce cevirisinin ön okumasını, ilginctir ki, yine anakıtada, Batı Afrika'da tamamladım. Eşimin ve ailemin bana inancı, benim kendime inancımı pekiştirdi. Tum aileme ve evrensel bir anlayışla yetişmemi sağlamış guzel anneme tekrar sevgilerimi iletiyorum… Solms ve Turnbull'un noropsikanalize giriş değerindeki bu eseri, dilimize cevrilmiş ilk noropsikanaliz kitabı olması anlamında bir oncudur ve bu felsefeyi daha geniş bir kitleye taşınmasında onemli bir adımdır. Elinizde tuttuğunuz bu kitabın ic dunyanızda anlamlı bir iz bırakması dileğiyle…

Gokce Ozkarar

İstanbul, Şubat 2013

REFERANS: Solms, M. & Turnbull, O. (2013). Beyin ve İç Dünya: Öznel Deneyimin Sinirbilimine Giriş. (The Brain and The Inner World: An Introduction to the Neuroscience of Subjective Experience) (Çeviren: Hakan Atalay, Yayına Hazırlayan: Gökçe Özkarar Gradwohl, Duygu Gürkan). Metis Yayınları: İstanbul.
KİTABA ULAŞMAK İÇİN: http://www.metiskitap.com/catalog/book/5694